Over mij

Mijn naam is Simone Blanksma, ik ben geboren in 1980 en samen met mijn gezin woon ik vlakbij het prachtige Bussloo in Wilp. Op de basisschool wist ik al wat ik later zou gaan doen: werken met kinderen! Dat is gelukt, na de PABO ben ik in 2001 gestart als leerkracht basisonderwijs. Een goed leerklimaat op basis van de 3 basisbehoeften van Deci & Ryan (relatie, competentie, autonomie) stond en staat voor mij altijd bovenaan, zodat kinderen en volwassenen zich veilig en gewaardeerd voelen en zich van daaruit optimaal kunnen ontwikkelen.

In 2004 wilde ik me hier verder in verdiepen en ben ik gestart met de studie Pedagogiek. Tijdens en na deze opleiding kwam ik steeds vaker in aanraking met het IB-werk. Dit smaakte naar meer, dus ben ik in 2006 begonnen met de Master Special Educational Needs, leerroute IB. Er kwam vrij snel een plek als IB’er vrij, waardoor ik het geleerde meteen kon toepassen in de praktijk. Wat een geweldige baan!


Na een aantal jaren als IB’er op een vaste school te hebben gewerkt, kreeg ik de kans om als bovenschools IB’er aan de slag te gaan. Hierbij ben ik op veel verschillende scholen geweest om IB’ers (tijdelijk) te vervangen of (startend) IB’ers te begeleiden, organiseerde ik IB-bijeenkomsten en ondersteunde ik scholen met hulpvragen op het gebied van interne begeleiding. Dit heeft zich langzaam uitgebreid met andere taken: ondersteunen van schoolontwikkeling op o.a. vernieuwingsscholen, het organiseren van collectief leren en het opzetten en begeleiden van een Professionele Leergemeenschap (PLG).


Om mijn kennis uit te breiden ben ik in 2016 gestart met Onderwijskunde aan de Open Universiteit. Hier heb ik veel geleerd over de verschillende leertheorieën, onderwijsvernieuwing en het doen van onderzoek. Het onderwerp van mijn eigen onderzoek (Masterthesis) was: innoveren door netwerkleren, waarbij ik heb ervaren hoe belangrijk van en met elkaar leren is voor onderwijsontwikkeling. De onderzoeksvaardigheden die ik tijdens deze studie heb opgedaan kon ik meteen in de praktijk toepassen door binnen de stichting praktijkgericht onderzoek te doen naar de rol en toekomst van de IB’er. Dit is in 2020 afgerond, waarbij de conclusies van het onderzoek in directe verbinding staan met het werk als intern begeleider en schoolontwikkeling. Mooie inzichten, die ik als zelfstandig onderwijskundige graag meeneem en uitdraag!